donderdag 17 mei 2012

Wat kun je doen tegen wratten?

Wratten zijn een soms pijnlijk en ontsierend ongemak, waar veel mensen last van hebben. Deze uitgroeisels op de huid worden veroorzaakt door een goedaardig virus en zijn besmettelijk. Meestal verdwijnen ze na een of twee jaar vanzelf, maar je kunt de natuur een handje helpen er eerder vanaf te komen.

Stinkende Gouwe heeft een oranjekkleurig sap, dat wratten als het ware wegbrandt. Het is niet pijnlijk en je kunt het veilig gebruiken. De plant is een algemeen onkruid met gelobte bladeren en felgele bloempjes. Het opvallendste kenmerk is het al eerder genoemde oranje sap in de stengels.
kruiden - stinkende gouwe helpt tegen wratten. foto: Margriet van Stratum 
Zo ga je te werk:
Knak een stengel doormidden en stip daarmee de wrat dagelijks, gedurende een week aan. Hij zal nu zwart verkleuren en na paar dagen zijn verdwenen.  Let er wel op dat het sap niet op je kleren komt, want het laat zich maar moeilijk verwijderen.

Gebruik deze methode niet bij genitale wratten en wanneer wratten spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Dan is er waarschijnlijk geen sprake van een 'gewone' wrat en kun je beter je huisarts raadplegen.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

vrijdag 11 mei 2012

Asperges, het witte goud

Het witte goud, zoals asperges ook wel worden genoemd, is nu volop verkrijgbaar. Het is geen goedkope groente, maar ondanks het minder  mooie weer van de afgelopen weken zijn ze niet al te duur.

Asperges zijn niet alleen een delicatesse maar ook erg gezond. De groente bezit o.m. de stof asparagine, die een bloedzuiverende werking heeft en een belangrijke rol speelt bij de afbraak van gifstoffen uit het lichaam.

Sommige mensen zijn echter allergisch voor asperges, zelfs het aanraken van de plant kan een heftige reactie te weeg brengen. Heb je echter geen last van aspergeschurft, zoals deze allergie ook wel wordt genoemd, dan kun je tot 24 juni genieten van deze voorjaars-topper.

Er zijn talloze gerechten waarin asperges de hoofdrol spelen. Dit is het  recept voor asperges dat ik van mijn Brabantse moeder leerde.
Ik ben benieuwd naar jouw top recept met asperges in de hoofdrol. Hieronder kun je het kwijt!

donderdag 10 mei 2012

Wat zijn aminozuren?


Voor een gezonde voeding zijn niet alleen vitaminen en mineralen van belang. Je moet er ook goed op letten voldoende eiwitten binnen te krijgen want deze zijn onontbeerlijk voor het goed functioneren van ons lichaam. De bouwstenen van alle eiwitten zijn aminozuren, ingewikkelde organische verbindingen van stikstof, koolstof en waterstof .

asperges
Het lichaam kan niet alle aminozuren zelf aanmaken en deze moeten we via de voeding binnen krijgen. Een voorbeeld van zo'n essentieel aminozuur is asparagine, dat in het begin van de 19e eeuw geïsoleerd werd uit het sap van de asperge. Asparagine komt o.m. voor in asperges en smeerwortel.

Een andere groep aminozuren kan het lichaam wel zelf aanmaken, al dan niet met behulp van andere aminozuren en/of voedingsstoffen.

Dat zijn de niet-essentiële aminozuren. Een voorbeeld hiervan is choline, dat het lichaam omzet met behulp van het aminozuur methionine, vitamine B12 en lecitine.
smeerwortel
Choline komt onder andere voor in smeerwortel, tarwekiemen en orgaanvlees.








Touchworld, de kruidigste site van Nederland